STELL AV BUNAD


GRATULERER MED BUNADEN!


En bunad som går i arv, trenger den beste behandling. Mange blir rådville og er redde for å ødelegge bunaden når uhellet er ute. Hva gjør du når du har fått leppestift på skjorten, eller sølt kaffe på stakken? Hvordan skal vi beskytte bunaden mot møll under oppbevaring?


Dette skal vi prøve å hjelpe deg med. Krivi er en av de største leverandørene på bunadstekstiler, og Norges eneste linveveri. Her har du noen enkle tips som du kan ta med deg, nå som du har fått din egen bunad. 

BUNADSKJORTE


Bunadskjorten vaskes etter bruk. Her er det mange råd å få. Vi anbefaler håndvask, men med dagens vaskemaskiner kan de fleste skjorter tåle maskinvask ull/silkeprogram på 30-40 grader. Men husk å ikke sentrifugere. 


Behandle skjorten etter det svakeste ledd. Broderier i ull eller silkegarn gjør at du må behandle plagget etter dette. Vanlig bomullsbroderigarn er fargeekte, men en bør være forsiktig med bløtlegging. Enkelte bør vaskes for hånd. 


- Lin bør ikke vaskes på høyere temperatur enn 60 grader. 

- Bomullsskjorter kan vaskes i maskin, men vi anbefaler håndvask. 

- Når skjorten er vasket og tørr skal den legges bort, ikke henges. 

- Strykes gjør den ikke før en til to dager før bruk. 

- Sørg for å dynke skjorten, så den er jevnt fuktig før stryking. 

- Aldri behandle stoffet med klor, samme hva! Det ødelegger fibrene. 


De fleste av oss ønsker så hvit skjorte som mulig. Vi anbefaler da å bruke Blenda hvit eller såpespon. Pulveret røres godt ut i 60 grader varmt vann. La skjorten ligge i ca. 12 timer. Rør om av og til så skjorten får jevn fordeling av blekingen. Men du skal være oppmerksom på at dette sliter på skjorten og bør gjøres så sjelden som mulig. 

STAKK & VEST


All behandling vil påvirke bunadstoffet. Derfor anbefales det å stryke bunadstoffet på vrangsiden. Bruk et lett fuktet kjøkkenhåndkle når du stryker med strykejern. Ikke bruk strykejern direkte på bunaden da stoffet kan bli litt blankt. Vi anbefaler ikke å bruke damp på strykejernet. Fuktigheten i håndkledet skal fordampes inn i bunadsstoffet så det blir glatt. 


Bunaden børstes forsiktig i en retning først. Om det er litt nupper på overflaten kan dette fjernes med en nuppemaskin, eller det kan plukkes av forsiktig for hånd. Det er viktig å behandle hele bunaden likt, men broderidelen strykes lettere sånn at det ikke blir flatt. 

Heng til slutt bunaden på et kjølig rom til lufting. Da holder også bunaden seg best mulig før bruk. 


Vi anbefaler rens av bunad, men sørg for å velge et renseri som har kompetanse på bunad. 

FORKLE & SJAL


Forkle leveres i ulike kvaliteter. Derfor skal hvert forkle behandles ut fra hvilken stoffkvalitet det kommer i. Lin og bomullsforkle skal behandles på samme måte som lin og bomullsskjorter for eksempel. 


Forkle leveres i: 

- Ull

- Mohair

- Bomull 

- Lin

- Silke


Likevel kan vi anbefale hos alle: 

- Stryking på vrangside.

- Forkle med broderi bør ha lett stryking over selve broderiet. 

- Vi anbefaler rens av forkle, men sørg for å velge et renseri som har kompetanse på bunad. 


Silkesjal: 

- Håndvask eller rens

- Ikke vri - tørkes flatt

- Stryking med svak varme

SØLV


Det er ikke bare bunaden din som trenger riktig behandling. Bunadssølvet spiller også en stor rolle, og her er det også litt å tenke på. Etter bruk bør du se over og tørke av evt. smuss og rusk med en pusseklut. Deretter skal sølvet oppevares: Mørkt, tørt, lufttett og i en syrefri pose.


Bruk aldri gummistrikk sammen med sølvet siden det inneholder svovel og skaper oksidering som skaper stygge  flekker på sølvet. Selv om man gjør alt riktig, vil det med tiden trenge å behandles for å bli så blankt som mulig.

 

Sånn gjør du:

 - Fyll en plastbolle med lunket vann, noen dråpar Zalo og 1 ts salmiakk for hver liter vann.

 -  La sølvet ligge oppi i ca. 10-15 minutter, før du vasker det forsiktig med en liten kost (f.eks. tannkost).

 -  Vask av med rent vann og tørk med en myk klut. Gå gjerne over med en hårføner for å være sikker på at det er helt tørt. Da unngår du matte flekker på bunadsølvet.

  

info om sølv hentet på http://www.sylvsmidja.no


FLEKKFJERNINGSGUIDE


Flekker fjernes så fort som mulig. Prøv å sug opp flekken med å trykke på den med et hvitt tørkepapir/serviett eller fuktig fille, aldri gni. Vet du ikke hva flekken er, forsøk med kaldt/lunket vann. Går ikke dette prøv zalovann/sprit ol.

 

Leppestift: Bruk flekkfjerningsmiddel for fett (eks. Zalo) 

Is: Lunket vann tilsatt biologisk bløtleggingsmiddel. Treterpentin. Deretter ammoniakkoppløsning. 

Sjokolade: Varmt vann og  flekkfjerningsmiddel som fjerner fett.

Oppkast: Rent varmt vann. 

Brus og mineralvann: Varmt vann. 

Tusjpenn: Ren alkohol. 

Vin: Om annet absorberende stoff ikke er tilgjengelig, kan potetmel eller salt brukes. Deretter varmt vann og gjenta til flekken er borte. 

Sot: Støvsuger. Deretter flekkfjerningsmiddel for fett, og gjenta.

Kaffe: Ammoniakk, såpe og lunket vann. Om nødvendig, bruk fettfjerner.

OPPBEVARING


Bunadpose i naturfiber anbefales, gjerne i stoff som bomullslerret.

Pass på at posen dekker hele bunaden, så ikke møllen kommer seg inn noen plass. 

Pass på at det ikke er noe fukt igjen i bunaden når den henges bort. Heng gjerne bunaden ut i frisk luft før den henges bort, da fjernes eventuell lukt og fukt.

 

Dersom du uheldigvis skulle få møll i bunaden, rist den godt, og frys den over natten for å drepe eventuelle egg som sitter igjen. Deretter børster og rister du den igjen.

 

Skjorten bør ikke henge. Skjorter som er av bomull eller lin angripes ikke av møll. Har du silkeskjorte bør denne ligge i en bomullspose eller gammelt putevar, da møllen spiser silke.

HERREBUNAD

Heng inn bukse, vest og jakke. Buksen henges over tverrstaget med halstørkle, strømpebånd og bukseseler. Ullstrømper kan også legges i bunn av posen, så har man alt samlet på et sted. 


KVINNEBUNAD

Bør ikke henges i hel lengde. Det skal være sydd hemper i sammensying mellom vest og stakk. Ved opphenging skal livet vrenges ned i stakken og hempene tres på kleshengeren. Da blir belastningen minst for stoffet.