TEKSTILBYGDA TINGVOLL
Tingvoll har en lang tekstiltradisjon i bygda som går helt tilbake til 1898, da Tingvoll Ullvarefabrikk så dagens lys. Tingvoll Ullvarefabrikk produserte ullvarer og på 1930-tallet vokste bedriften raskt. Før 2. verdenskrig hadde bedriften 230 ansatte.
I 1967 ble Tingvoll Ullvarefabrikk avviklet og solgt til Sellgren Veveri. I 1998 ble fabrikken solgt til Innvik og i 2012 sluttet vevstolene å gå i lokalene som en gang var Tingvoll Ullvarefabrikk. Da fabrikken ble avviklet stod det flere dyktige tekstilarbeidere uten jobb, Krivi var da så heldig å få flere av disse inn i sin arbeidsstokk.
Tingvoll Ullvarefabrikk. Foto: Nordmørsmuseea
Kristine Hagen. 1980 tallet. Bildet er fra avisa Tidens Krav sitt arkiv, nå i Nordmøre museums fotosamling.
Krivi Vev ble etablert i 1988 av en tekstilingeniør og en faglærer i tekstilforming. Faglæreren Kristine Hagen og tekstilingeniøren Viktor Gautvik ville fortsette å utvikle tekstiltradisjonen i bygda. I oppstarten produserte Krivi lin og ull til bunadsmarkedet. Videre ble det utviklet flere produkter, deriblant gardiner, duker og andre interiørtekstiler.
Fra 2005 kjøpte familien Viktor Gautvik ut Kristine Hagen og er eier av Krivi Vev A/S i dag.
I dag er vi en produksjonsbedrift på Nordmøre med en moderne maskinpark. Vi har 14 vevmaskiner hvor det blir produsert lin, ull og bomullstekstiler, hovedsakelig til bunadsmarkedet.
Krivi huser rundt 20 ansatte og samarbeider med flere designere, som i tillegg til å utvikle produkter for kunder, designer egne produkt for Krivi Vev.
I løpet av årene som maskinene har gått, har Krivi vevd tekstiler til FN-Sikkerhetsråd, Utenriksdepartementet, Regjeringen og Det Kongelige Slott, noe som vi er veldig stolte av.
Det er en møysommelig prosess å veve tekstiler. For å få et ferdig produkt må vi først ha et design, og så garn, renning (varp), innslag (veft) og eventuelt etterbehandling. På Krivi Vev kontrollerer vi tekstilene med en gang de kommer ut av vevmaskinene og så en gang til før vi sender ut til kunder, dette for å sikre god kvalitet.
Foto: Roald Sevaldsen